Atrexin idea mullisti teollisen sekoittamisen – menetelmästä on moneksi

Vastavalmistunut insinööri Hannu Virtanen sai mission. Perinteisessä teollisessa sekoittamisessa lapa sekoittaa säiliössä olevaa seosta. Virtasen ideana oli kehittää aivan uudenlainen, vastaiskutekniikkaan perustuva laite, jossa kaksi eri suuntaan pyörivää roottoria jauhaa ja sekoittaa seosta.  

Attrition tarkoittaa hiertämistä, rex kuningasta. Nämä sanat yhdistämällä syntyi jo varhaisessa vaiheessa uuden tuotteen työnimeksi Atrex.  Yrityksen nimeksi johdettiin siitä Megatrex, kun Atrexia valmistava yhtiö perustettiin vuonna 1995. 

”Atrexin toinen merkittävä ero perinteiseen sekoittamiseen oli jatkuvatoimisuus”, selittää Megatrexin perustaja ja toimitusjohtaja Hannu Virtanen. ”Perinteistä sekoittamista tehdään panos kerrallaan.” 

Uudenlaisen prosessin tavoitteena oli saada seoksesta homogeenisempaa ja tehdä prosessista nopeampaa. Kun ensimmäisen projektin seoksena oli betoni, päämääränä oli myös betonin lujuuden kasvattaminen. Kehitystyön alussa testattiin rinnalla myös perinteisiä sekoitusmenetelmiä, mutta ne eivät täyttäneet tavoitteita. Keskityttiin täysin Atrexiin ja sen tekniseen innovaatioon. 

”Yhden asian oivalsimme heti. Se oli testaus ja koelaitteen tarve. Ilman testausta yhteistyössä asiakkaan kanssa emme varmaankaan olisi myyneet yhtäkään laitetta”, sanoo Hannu Virtanen. Testauksen periaate on yhä Megatrexin toiminnan DNA:ssa, ja pilottilaitos jatkuvassa käytössä. 

Atrexin voi sanoa mullistaneen teollisen sekoittamisen täysin uudella ideallaan. Ensimmäinen Atrex myytiin Megatrexin perustamisvuonna Talc De Luzenacin kaivokselle Toulouseen Ranskaan talkin dispergointiin. Tänä päivänä Atrexia on myyty useita satoja, ja laite on kehittynyt valtavasti ja sovellusalueet laajentuneet. 

Paperiteollisuus otti Atrexin omakseen 

”2000-luvun alussa paperiteollisuus oli viidentoista vuoden ajan Atrexin pääkohderyhmää”, Virtanen kertoo. Paperiteollisuudessa alettiin herätä siihen ongelmaan, että päällystävät paperikoneet tuottivat valtavat määrät jätevirtoja. Syntyi oivallus kytkeä Atrex prosessiin ja käyttää laitetta jauhamaan jätevirrat helposti kierrätettäväksi hienojakoiseksi massaksi. 

”Oltiin edellä aikaa. Tämä oli melkoinen ympäristöteko. Eräälläkin paperikoneella 11 000 tonnin vuorokautinen jätemassa väheni Atrexin ansioista 400 kiloon. Kierrättäminen ja ympäristönäkökulmat eivät tuohon aikaan vielä olleet vielä pinnalla, mutta onneksi asiaan alettiin herätä.” 

Kaikki maailman suurimmat paperituottajat ovat olleet Megatexin asiakkaita. Paperitehdashistoria on Megatrexille arvokas. Kun sillä sektorilla on toimittu jo useampi vuosikymmen, se osoittaa Atrexin laadun ja luotettavuuden teollisessa mittakaavassa. Laite on tehokas ja pyörii vähäisellä kunnossapidolla ympäri vuoden. Rinnalla on koko ajan ollut myös mineraaliteollisuus, joka valmistaa Atrexia hyödyntäen paperiteollisuudelle päällystyspigmenttejä.  

Kehitystyötä ja uusia sovellusalueita 

Kun paperin käyttö on viimeisten kymmenen vuoden aikana koko ajan hiipunut, yhtiö on hakeutunut uusille toimialoille. Missä ikinä tarvitaan jauhamista, sekoittamista, dispergointia tai kemiallista aktivointia, Atrex voi olla juuri oikea ratkaisu. Tälläkin hetkellä on käynnissä yhtiön perusideologian mukaisesti yhdessä asiakkaiden kanssa kehitystyötä ja testejä uusilla ratkaisuilla ja toimialoilla. Tulossa voi olla muun muassa uusia ympäristöystävällisiä tuotteita, joiden valmistusprosessissa on hyödynnetty Atrexia. 

Vaikka Atrexin tekninen perusoivallus onkin pysynyt samana, tuote on asiakkaiden vaatimusten myötä kehittynyt koko ajan. Suuri muutos oli jo vuonna 2005 lanseeratun G-sarjan myötä käyttöön otettu uusi voimansiirto, kun hihnavedosta siirryttiin hammasrattaisiin. Toinen merkittävä muutos on tapahtunut roottoreiden kehänopeudessa, joka on yli tuplaantunut sitten alkuaikojen. Tämä on kasvattanut laitteiden tehokkuutta ja avannut uusia sovellusalueita Atrexin hyödyntämiselle.  

”Aina pitää olla askeleen edellä”, kiteyttää Virtanen. Mitään ei sanota heti mahdottomaksi. Ensin testataan ennakkoluulottomalla asenteella, ja räätälöintiin on aina valmius. 

Atrex on täysin kotimainen tuote. Koneistuksessa käytetään suomalaisia koneistajakumppaneita, mutta Megatrexilla on valmius valmistaa kaikki kriittiset osat myös itse. Kehitystyön, suunnittelun, testauksen, kokoonpanon, myynnin ja markkinoinnin yhtiö hoitaa itse. Koeajojen tuloksena saatavien näytteiden analysoinnissa käytetään läheisen korkeakoulun palveluita. Atrex on useiden teknisten ratkaisujensa osalta suojattu tuote.

Jauhatus • Sekoitus • Dispergointi • Kemiallinen aktivointi